Alt du trenger å vite om bilforsikring

Alle som har bil må ha en bilforsikring. Men hvilken type forsikring bør du ha til din bil? Alternativene er mange, og hva du trenger avhenger blant annet av bilens alder, antatt kjørelengde og hvor mye du bruker bilen i det daglige.

For å få lov til å kjøre på norske veier kreves det at man minimum har en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen dekker kun det grunnleggende, slik som:

Personskade på fører og passasjer

  • Skade på personer utenfor kjøretøyet
  • Skader påført bygninger og andre gjenstander
  • Skader påført andre kjøretøy
  • Rettshjelp dersom man skulle havne i en tvist.

For enkelte kan denne standardforsikringen være nok, men de aller fleste bør primært vurdere kasko eller delkasko når de skal velge forsikring for sin bil.

Delkasko bilforsikring

En delkasko bilforsikring dekker en rekke hendelser utover ansvarsforsikringen. Blant annet dekker den brannskade, eksplosjon, tyveri, glassruteskader, redning og veihjelp. Alt dette kan utsette deg som bilfører for store kostnader dersom du ikke har en forsikring som dekker det.

En delkaskoforsikring passer for deg som har en relativt ny bil, men ikke nødvendigvis årets modell. Du kjører mye, men ikke mange mil hver dag. For deg som ønsker å ha mer trygghet enn kun ansvarsforsikring, men ikke trenger full kasko.

Kasko bilforsikring

For deg som ønsker enda bedre dekning på din bilforsikring, er kasko et godt alternativ. Kaskoforsikringen dekker alt det samme som en delkasko, men vil i tillegg gi deg dekning for skader ved velt, utforkjøring, kollisjon eller hærverk, samt andre skader som skyldes en plutselig ytre påvirkning. Utover det kasko dekker finnes det flere såkalte “plussforsikringer” som dekker flere ting du som bileier kan trenge. Dette kan legges til som enkelttillegg, eller være del av en totalpakke. Disse totalpakkene har gjerne ulike navn hos de ulike aktørene.

Om du er veldig avhengig av bilen din i hverdagen, kan det være lurt å vurdere å velge en forsikring som i tillegg dekker leiebil i perioden bilen din repareres. Og for deg som har en helt ny bil, finnes det tilleggsforsikringer som dekker ny bil dersom bilen din totalskades innen tre år. Utover dette finnes det også en rekke spesialtillegg som dekker personskader, maskinskader eller skade på ekstrautstyr i bilen.

Hva koster bilforsikring?

Når forsikringsselskapet skal beregne hva din bilforsikring skal koste, er det en rekke faktorer som er med å avgjøre dette regnestykket. Bilførerens alder er en av de viktigste brikkene. Dette er fordi det statistisk sett er større sannsynlighet for at en yngre fører kommer ut for uhell i trafikken. I tillegg har også førerens adresse en del å si for hva forsikringspremien din blir. Det er nemlig dyrere å forsikre en bil om du bor i by enn på landet, nettopp fordi det i snitt er flere uhell ved kjøring og parkering i en by.

Skal du kjøre langt med bilen, vil dette også ha en innvirkning på prisen du betaler for å forsikre bilen din. Jo lengre du kjører, jo dyrere blir forsikringen. Det samme gjelder for bilens alder. En eldre bil er dyrere å forsikre enn en ny bil. På den andre siden kan du velge å betale en lavere premie, mot en høyere egenandel ved skade. Har du dessuten ekstra sikkerhetsutstyr på bilen din, slik som en FG-godkjent alarm, startsperre og airbag, kan dette spare deg for en del kroner i forsikringspremie.

Er du usikker på hvor du bør forsikre bilen din? Plott inn informasjon om deg og bilen på kasko.no, og motta tilbud fra ulike forsikringsselskap. Slik kan du enkelt finne ut hvem som kan tilby den bilforsikringen som passer best for deg.