Hva er Defaqto Stjerner?

Defaqto Stjerner er en uavhengig bransjestandard som vurderer kvaliteten på vilkår og helheten av et finansielt produkt. Hver eneste bilforsikring i Norge har fått en kvalitetsvurdering fra 1 til 5 stjerner, der 5 er best, basert på de kriteriene som er viktigst for kundene.

For å komme frem til ratingsystemet sitt har Defaqto analyserert informasjon fra over 70 norske bilforsikringer og vurdert over 100 produktparametere, basert på hvor verdifulle de er for kundene. Defaqto har valgt ut de 33 viktigste parameterne, gruppert over kategoriene: dekning, vilkår og skadeoppgjør, som skiller bilforsikringer, og har definert hva som er den nødvendige poengsummen for å oppnå hver Defaqto Stjerne.

Defaqto Stjerner blir oppdatert og publisert årlig den 1. februar hvert år. Eventuelle produkter som blir lansert eller endret i løpet av de neste 12 månedene, blir sammenlignet med kriteriene og gitt den riktige stjernevurderingen.

Gjennom året undersøker så deres eksperter markedet – analyserer utviklingen, trender og regulatoriske endringer, gjennomfører forbrukerforskning for å forstå hva som er viktig for deg når du vurderer å kjøpe forsikring. Dette gjør at en bedre forstår hvilke funksjoner som er viktigst. Markedsfunnene og potensielle kriterier for det følgende året blir så kombinert i et sett med rapporter, og brukt som grunnlag for diskusjoner med bransjen.

Etter denne konsultasjonen velger deres eksperter de viktigste funksjonene og fordelene for hvert produktområde. Disse funksjonene brukes da til å score alle produktene i markedet. Ved å score totalt, blir hvert produkt tildelt stjerner på en skala fra 1 til 5. De bruker også det de kaller “kjernekriterier”. Disse er funksjoner og fordeler som et produkt har å tilby for å bli vurdert å bli gitt en 5-stjerners rangering. Hvis et produkt mislykkes i en kjernekriterietest, blir det automatisk gitt en lavere stjernevurdering. Denne strenge prosessen skjer hvert år. Det sikrer at nye funksjoner inngår i scoringsprosessen når det er hensiktsmessig, slik at kriteriene som stjernegraderingene bygger på, er så relevante som mulig.